Ask Ygdrasil

Ask Ygdrasil

Det træ, du står ved hedder Ygdrasil. Du skal forestille dig et kæmpe, kæmpestort træ, der er så højt, så det når helt op til himlen, og grenene breder sig som en enorm paraply ud over hele himmelhvælvet.

Nede i jorden breder de mægtige rødder sig overalt – helt ned til jordens dybder. Og der er især tre rødder, der er vigtige, men dem hører du om om lidt.

Træet står midt i Asgård, der er gudernes verden. Der er fyldt med liv overalt i det store træ, både over jorden og dybt nede ved rødderne.

Helt oppe i toppen skal du forestille dig, der sidder en kæmpestor ørn, der kan skue ud over hele verden. Mellem dens øjne, med kløerne på dens næb, sidder der en høg, der hedder Vedfolner. Dens navn betyder "den, som er bleget af vind og vejr."

Inde i træets krone vandrer og springer fire hjorte rundt på grenene og gnaver af de friske grønne skud og blade, men træet visner dog aldrig.

I kronen er der mange bier, der lever af den morgendug, der falder fra bladene, det hedder Honningfald.

Og så tilbage til rødderne. Der er tre store og vigtige rødder – og du kan følge dem på trædestolperne, de når ud til hver sin verden og ender i hver sin brønd eller hule.

Den ene rod strækker sig helt ud til det tågede og kolde Nord og ender i den iskolde brønd, der hedder Hvergelmer. Det er her, dødsgudinden Hel regerer.

På roden til Hels dødsrige lever den uhyggelige slange eller drage Nidhug. Den gnaver hele tiden i roden, men når der kommer døde på vej til Hel, angriber den og suger blodet af dem, så de døde bliver blege og dødningeagtige. Hel samler nemlig dødninge sammen til en dødningehær, der skal kæmpe på jætternes side, når verden forgår.

Nidhug og ørnen i træets top er altid i strid med hinanden. Og et egern, Ratatosk, farer op og ned ad stammen for at bringe sladder og grimme ord fra den ene til den anden.

Den anden rod strækker sig langt til Mimers brønd. Det er i dén brønd, Odin har lagt sit ene øje i pant hos Mimer, der er så klog, så han kun består af sit hovede.

Den tredje rod går ned under Asgård til Nornernes hule.

Du kan høre mere om Hel, Mimer og Nornerne, hvis du bruger din mobiltelefon igen ved den ene brønd.

På det træ, du står ved lige nu, er der en svævebane. Du skal igennem to vinger for at bruge den. Det er for at fortælle, at nogle af guderne havde fjederhamme. Det vil sige, man tog en fugledragt på, og så kunne man flyve.

Gudinden Freya havde en falkeham, som hun tit lånte ud, og det er den, du går igennem, når du skal svæve som en fugl.

Det var så fortællingen om det kæmpestore asketræ Ygdrasil, der står midt i gudernes verden, og som skal blive stående til alting forgår.


Copyright © 2016 • design: Oyvind.dk

MytologiskPlads.dk